El públic es bolca amb el Ral·li Barcelona-Sitges 2023

La 65a edició del Ral·li Internacional de Cotxes d’Època Barcelona-Sitges, celebrat ahir, va posar de manifest, un cop més, el gran interès que desperta entre el públic la cultura de l’automòbil que representa aquesta prova.

Des de la sortida dels participants en la plaça Sant Jaume de la Ciutat Comtal, fins al punt final al costat del mar a La Fragata de Sitges, milers de persones van esperar el pas de la caravana a la pràctica totalitat de la ruta.

De fet, les poblacions de L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels van tornar a acollir amb entusiasme el pas de les joies automobilístiques excepcionalment conservades, cedint els seus carrers per uns minuts per facilitar el pas d’aquestes joies sobre rodes.

La inscripció de la prova va comptar amb 91 vehicles -78 cotxes, un autobús, un camió de bombers, un camió de repartiment i 13 motocicletes-, 44 dels quals arribaven o fins i tot superaven el segle d’antiguitat. Per aquest motiu, enguany i per primera vegada, la mitjana d’edat dels participants va superar els 100 anys.

A banda de l’edat dels cotxes, l’altra característica que fa del Ral·li Barcelona-Sitges un esdeveniment singular, des que es va organitzar la seva primera edició el 1959, és que els participants han d’acudir a la cita vestits amb roba pròpia de l’època del vehicle, per optar a guanyar un dels Premis a l’Elegància.

Molts dels que volien optar a aquest guardó van confiar en Menkes (empresa especialitzada en la realització artesanal de vestidors i calçats) per trobar el vestidor adequat. Interessats en la moda d’època o no, tots els inscrits van esperar pacientment el seu torn per posar davant del jurat dintre de l’Ajuntament de Barcelona, on posteriorment els esperava un esmorzar amb xocolata, gentilesa de Jolonch, Cafè Saula i Pannus.

El jurat del premi el van formar com en les darreres edicions Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa botiga de disfresses Menkes), Emiliana López (dissenyadora d’alta costura i vestits de núvia) i Thaïs Rocha (especialista en moda).

El repte més exigent

L’alcaldessa de Sitges, Aurora Carbonell, i el director d’Esdeveniments Esportius de Barcelona Gabi Arranz, van donar la sortida del Ral·li a les 10.30 del matí. Encapçalats pel Decauville Voiturelle de Xavier Conick i la Terrot OT d’Albert Virgili, els participants iniciaven el repte de 46 quilòmetres.

Tal com succeïa fa 100 anys, sortir a la carretera amb un d’aquests vehicles és una aventura que, de vegades, comporta dificultats en forma de fallada mecànica. Aquest va ser el cas d’algunes unitats que, al llarg del camí, van patir problemes de fiabilitat, normalment lleus.

Quan això passa, l’equip del RACC desplaçat per a l’ocasió s’encarrega de facilitar l’ajuda necessària perquè el participant, normalment un expert coneixedor de la mecànica del vehicle, pugui reparar l’avaria in situ sense pertorbar el trànsit i continuar el viatge fins a Sitges. I és que, després de les deliberacions del jurat dissabte passat a L’illa Diagonal, per rebre algun dels premis cal que el vehicle guanyador hagi estat capaç d’arribar pels seus propis mitjans al parc tancat de La Fragata.

Tal com estava previst, el gruix de la caravana de cotxes i motos va arribar a Sitges cap a les 12.15 hores, per endinsar-se als carrers del centre de la localitat plens de públic i arribar a la meta uns deu minuts després.

Final d’una etapa i inici d’una altra de nova

Maria Marín, presidenta de Foment de Sitges (entitat organitzadora de la prova, amb la col·laboració dels ajuntaments de Sitges i Barcelona), va iniciar la cerimònia de lliurament de premis anunciant que aquesta seria la seva darrera participació al capdavant del Ral·li. “Igual que vosaltres apreneu a fer un pas al costat i deixeu que els vostres fills i néts condueixin els vostres cotxes”, raonava l’encara presidenta, “considero que després de 10 anys ha arribat el moment que arribi algú que aporti noves idees”.

Aquesta edició del Barcelona-Sitges ha destacat per l’elevat nombre de participants que descobrien el Ral·li. En total 15 cotxes i 4 motos, cosa que representa una cinquena part i un terç dels inscrits, respectivament. Entre els punts d’origen fora d’Espanya hi ha Bèlgica, França, Itàlia i el Regne Unit, mentre que del territori nacional venien d’Alacant, Barcelona, Castelló, Còrdova, Girona, Illes Balears, La Rioja, Lleida, Madrid, Segòvia, Sevilla, Tarragona i Biscaia.

En arribar, els participants es van dirigir a l’Hotel ME Terramar, on després del dinar, amb begudes proveides per Pere Ventura, es va celebrar el lliurament de premis.

Els guanyadors a les diferents categories van ser els següents:

Premis a l’elegància
1. Nº 64 – Jordi Ricardo Palau
2. Nº 20 – Charo García Silgo
3. Nº 23 – Antonio Ruiz
4. Nº 75 – Josep Manel Reyes
5. Nº 26 – Salvador Herrándiz

Premi a l’elegància en moto
Nº 11 – Emilio Lincoln

Premi Memòria Gemma Toscas
Nº 17 – Cristina Garriga

Premi a l’elegància infantil
Nº 77 – Liam Reyes

Millors motocicletes
1. Nº 1 – Albert Virgili – Terrot OT de 1928
2. Nº 3 – Josep Jané Guilera – Neptuno 250 de 1936
3. Nº 6 – David Gómez Carrión – Norton ES2 de

Automòbils més destacats segons la seva data de fabricació

Grup I fins 1908
1. Nº 6 – Cesar Pau Alentorn – Panhard Levassor T16 de 1907
2. Nº 4 – Salvador Berenguer – Darracq de 1905
3. Nº 7 – Jose Orriols – Wolseley Siddelet de 1908

Grup II, entre 1909 i 1914
1. Nº 10 – Elian Fouguere – Peugeot 1911
2. Nº 14 – Antonio Castillo Quiles – Ford T Speedster de 1912
3. Nº 18 – Roger Aussel – Ford T de 1914

Grup III, entre 1915 i 1920
1. Nº 22 – Enrique Gómez – Cadillac Roadster v55 de 1917
2. Nº 24 – Josep Prat Rusiñol – Renault EU 1918
3. Nº 26 – Salvador Herrándiz – Rochet Schneider Torpedo 1919

Grup IV, entre 1921 i 1928
1. Nº 42 – Antonio Silva – Packard Eight Limousine de 1923
2. Nº 61 – Jesús Silva – Darmont Special de 1926
3. Nº 68 – Jordi Ricardo Palau – Rolls Royce Phantom I de 1927

Premis RACC al participant més jove
Nº 58 – Jaume Vila

Premi “Amigos de los coches veteranos”
Raúl Aranda

Premi Clàssic Motor Club del Bages al cotxe més antic
Nº 1 – Xavier de Coninck – Decauville Voiturelle de 1898
Nº 2 – Alexis Llaveria Fisson – Tonneau 8HP 3L de 1898

Premi Federació Catalana de Cotxes Antics al cotxe més emblemàtic
Nº 44 – Ralf Bünger – Rolls Royce Twenty de 1923

 

El Ral·li Internacional de Cotxes d’Època Barcelona-Sitges 2023 ha comptat amb el patrocini de L’illa Diagonal, RACC i Caves Pere Ventura. Hi han col·laborat Menkes, Cochesafondo, així com la Federació Catalana de Vehicles Històrics, l’Antic Car Club de Catalunya, l’ACV i l’Associació d’Afeccionats als Cotxes i Motos d’Època.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.