El Ral·li Barcelona-Sitges torna a veure la llum

Foment de Sitges, en col·laboració amb els ajuntaments de Sitges i Barcelona, ultima els detalls de la 64a edició del Ral·li Internacional de Cotxes d’Època, que se celebrarà els dies 19 i 20 de març de 2022. Després de dos anys en què la caravana de vehicles històrics no ha pogut prendre la sortida a causa de la pandèmia del coronavirus, la prova recupera els trets tan característics que l’han convertit en una referència a nivell europeu en aquesta mena d’esdeveniments.

 

 

El Ral·li tornarà a comptar amb una nodrida participació de cotxes i motos d’època, molts d’ells centenaris, procedents de diverses localitzacions nacionals i estrangeres. Tal com assenyala el seu reglament, només podran participar oficialment automòbils produïts fins a 1928, i motocicletes fins a 1938.

Un cartell de vocació esportiva

Enguany per a la creació del cartell s’ha volgut retre homenatge a Amilcar. Activa entre els anys 1921 i 1939, aquesta marca amb seu a Saint-Denis (França) va aconseguir una merescuda fama com a fabricant d’autocicles. Es tractava de vehicles de 3 o 4 rodes, amb un pes de fins a 350 kg i una cilindrada inferior a 1.100 cc que rebien per aquest motiu uns certs beneficis fiscals. A mig camí, per tant, entre les motocicletes i els automòbils convencionals, els “cyclecars” de Amilcar destacaven per usar solucions tècniques més avançades que les habituals entre els seus competidors, així com per unes prestacions remarcables en les seves versions més esportives.

 

Aquestes evolucions van desembocar en la creació d’automòbils més potents i pesats, com el Amilcar CS (Cyclecar Sport). El CS era una variant de l’original CC, de carrosseria torpede biplaça, que va estrenar el travesser enfront del radiador per a connectar les dues aletes davanteres, usat en models com el CGS (Cyclecar Grand Sport) i que es va convertir en un dels trets d’identitat del fabricant.

La prèvia: l’exposició en L’illa Diagonal

L’illa Diagonal manté intacte el seu estatus en el Ral·li i és una vegada més un dels punts de referència del Barcelona-Sitges. En els prolegòmens, del 7 al 19 de març, l’interior de les seves instal·lacions acollirà la tradicional exposició de cotxes d’època oberta a tot el públic. Concretament les unitats mostrades seran un Panhard-Levassor X19 de 1913, un Ford Model T de 1926 i dues Rolls-Royce Phantom I: un Mayfair de 1926 i un Saint Andrew de 1927. Tots els models seran cedits per l’empresa de lloguer de cotxes amb conductor Grup Limousines.

L’agenda del cap de setmana

El dissabte 19 començarà oficialment el Ral·li, amb la realització de les verificacions tècniques dels vehicles, en la vorera de l’avinguda Diagonal, davant del propi centre comercial. A partir de les 10.00 començaran a entrar al parc tancat, on els membres del jurat avaluaran l’estat de conservació i la qualitat dels treballs de restauració de cada model, i romandran exposats fins a les 17.00 aproximadament. L’equip del RACC col·laborarà en els aspectes logístics i d’organització dels vehicles.

 

Durant el matí, el grup Atenea Carter Swing Quartet amenitzarà la trobada a la Diagonal tocant música jazz dels anys 20 que ballaran els membres de l’associació BCNswing.

Paral·lelament, a Sitges es realitzarà la tradicional trobada de vehicles clàssics. En aquesta ocasió, el centre especialista en Porsche, Julià 911, convocarà a prop de 20 unitats del mític esportiu alemany, algunes d’elles amb més de mig segle d’antiguitat. Els inscrits participaran en una gimcana cultural que començarà a les 9.30 davant de l’Hotel EM Terramar de Sitges. Allí iniciaran un itinerari amb diverses proves que els portaran a conèixer detalladament alguns dels llocs més emblemàtics de la zona i que finalitzarà a les 14.00, amb els cotxes exposats a La Fragata fins a mitja tarda.

 

Diumenge 20 tindrà lloc el Ral·li pròpiament dit. Els participants començaran a arribar a la Plaça Sant Jaume de Barcelona a partir de les 8.30, vestits amb roba concorde a l’època dels seus vehicles, molts d’ells gràcies a la col·laboració de Menkes, especialista en la realització artesanal de vestuaris i calçats. Les autoritats de Barcelona i Sitges donaran la sortida a les 10.30.

L’itinerari es manté respecte a les últimes edicions, amb el següent recorregut:

Des de Barcelona (Pl. Sant Jaume – Ferran – Rambles – Pl. Catalunya – Ronda Universitat – Ronda Sant Antoni – Sepúlveda – Paral·lel – Pl. Espanya – Gran Via – Badal – Constitució), cap a L’Hospitalet de Llobregat (Santa Eulàlia – Enric Prat de la Riba – Barcelona), Cornellà de Llobregat (Carretera de L’Hospitalet – Av. de la Fama – Tirso de Molina – Av. Baix Llobregat – Enllaç amb la C-245), Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà, Castelldefels, enllaç amb la C-246, Costas del Garraf i arribada al Port de Sitges-Aiguadolç a les 12.30 aproximadament.

A les 12.00 a La Fragata tornarà a sentir-se música swing, en aquesta ocasió a càrrec del grup Apocadixie Cotton Pickers, als qui acompanyaran els components de Swing Garraf, que faran un espectacle de ball fins a l’arribada de la caravana del Ral·li.

A les 13.30 sortida del Port de Sitges-Aiguadolç amb el següent recorregut: Av. Port d’Aiguadolç – Emerencià Roig i Raventós – Av. Balmins – Port Alegre – Rafael Llopart – Jesús – Cap de la Vila – Parellades – Marquès de Montroig – Plaza Indústria – 1 de Maig – Pº de la Ribera – Bassa Rodona – Sant Antoni – Av. Sofia i Passeig de la Ribera fins a arribar a la Fragata.

Els cotxes estaran exposats en La Fragata fins a les 17.30 hores aproximadament.

Com és tradicional, Moritz desplaçarà a l’esdeveniment la seva inconfusible comitiva de Seat 600, que seguiran la caravana durant tot el seu recorregut fins a la Fragata, on els esperarà una carpa de l’empresa cervesera.

No menys cridanera serà la presència de Pere Ventura, que en aquesta edició celebra 15 anys de col·laboració amb el Ral·li. La seva camioneta Fleur de Lys estil anys 20 encapçalarà la seva flota de vehicles per a acompanyar la prova. Com a cava oficial de l’esdeveniment, serà present en tots els esdeveniments gastronòmics que se celebrin al llarg del cap de setmana, així com en el lliurament de premis, en la qual donarà nom al Premi al participant amb el vestit amb més glamur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.