La exposició de L’illa Diagonal, avantsala del Ral·li Barcelona-Sitges 2023

L’illa Diagonal de Barcelona acull novament l’exposició de vehicles d’època prèvia al Ral·li. Es tracta de tres unitats, dos cotxes i un petit camió, cedits per l’empresa Expomotor Auto Museum, i que enguany participaran també a la prova inscrits al Grup V, el corresponent als automòbils produïts entre 1925 i 1928.

El primer és un Graham Paige 610 de procedència nord-americana, equipat amb un motor de 3.671 cc de 67 CV. Els aficionats al Ral·li recordaran aquesta marca perquè és la de ‘Macondo Cambalache’, l’automòbil amb què Hermán i Candelaria Zapp recorren el món sencer amb els seus quatre fills des de l’any 2000, i que van visitar el Ral·li l’any 2017.

La unitat de la mostra segurament ha portat una vida potser una mica menys atrafegada, però igualment intensa, ja que l’empresa propietària es dedica a llogar els cotxes per a rodatges de cinema i televisió. En qualsevol cas, el model exposat presumeix d’una qualitat de manteniment i restauració excel·lents, que conviden a pujar-hi i gaudir còmodament dels llargs trajectes per als quals va ser pensat, fins i tot amb calefacció.

Graham Paige 610

Graham Paige 610 de 1928

L’altre cotxe present és un Ford Model A, un automòbil que, sense arribar a assolir la fama del Model T, també va complir sobradament amb l’objectiu de la marca de motoritzar Amèrica. El seu motor de 3.245 cc lliurava 40 CV de potència i se’n van produir més de 17 milions d’unitats amb fins a 21 carrosseries diferents de preu accessible per a moltes famílies de l’època.

Ford A de 1928

Ford A de 1928

Pel que fa al camió mostrat, es tracta d’un Ford AA 1Ton, vehicle amb motor 3.300 cc i 45 CV i caixa de canvis de 4 velocitats. Es va guanyar merescuda fama de robust, i prova d’això és que moltes unitat van continuar complint amb la seva feina a països menys desenvolupats fins ben avançats els anys 60.

Ford AA 1Ton

Ford AA 1Ton de 1928

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.