Història

historia samaranch primer rally

Joan Antoni Samaranch va donar la primera sortida a un GEORGES ROY de 1904 amb matrícula de Lleida.

La història de l’automòbil, al Ral·li

La història del Ral·li comença amb la primera edició que es va celebrar el 8 de febrer de 1959, amb una vintena de cotxes que van sortir de la plaça Sant Jaume envoltats d’una gran multitud de visitants. L’alcalde de Barcelona, el Sr. Porcioles, havia de donar la sortida, però un imprevist li va impedir i finalment va ser el Sr. Joan Antoni Samaranch (a la dreta amb la bandera espanyola) l’encarregat de fer-ho. Molts llocs han servit com a escenari de les concentracions dels vehicles per a que els membres del jurat fagin les comprovacions tècniques, els Jardins de Pedralbes, el World Trade Center,  i Parc de la Ciutadella.

historia les costes

Un DELAUNAY BELLEVILLE amb els participants vestits d’època, una de les claus de l’èxit de la convocatòria.

La caravana ja va agafar el camí, per aquelles dates l’únic que unia Barcelona amb Sitges, la coneguda com ‘carretera de les costes’ del Garraf. Des de la primera edició, l’organització va posar com a condició que els ocupants dels vehicles participants anessin vestits d’acord amb l’època de fabricació del seu vehicle. La raó d’aquesta condició és que el Ral·li s’emmarcava dins les Festes d’Hivern de Sitges; que el Carnaval de Sitges es celebrés per aquelles dates va afavorir que aquesta premisa fos acceptada amb entusiasme.

En els inicis, el Ral·li es va plantejar com una prova esportiva de regularitat, durant el mític i revirat tram de les costes, on els vehicles havien de mantenir la mateixa velocitat de baixada de pujada. Aquesta “esportivitat” estava regulada sota el reglament de la FIA.

historia 1959-Primer-rally-Barcelona-Sitges

Molts curiosos i aficionats esperaven l’arribada de la caravana a la platja de la Fragata de Sitges.

En arribar a Sitges, els participants desfilaven pel passeig de la Ribera fins arribar a la Fragata on, talment com es fa a l’actualitat, eren rebuts per les autoritats i posteriorment aparcaven per què el públic poguès admirar-los.

La bona acollida general va animar els organitzadors a repetir l’esdeveniment els anys següents, durant els quals van acabar de donar la forma al Ral·li tal i com el coneixem avui.

Gràfica de participacions per marca, les menors de 10 no es mostren.

Moltes marques han passat per la historia del Ral·li, marques que encara avui existeixen, Ford, Renault, Buick entre d’altres i marques històriques que ja han desaparegut, però que han deixat meravelles de l’enginyeria mecànica que funcionen a la perfecció avui en dia, com la Hispano Suiza, Darracq o Chenard-Walcker per citar-ne algunes.

Més de 140 marques al llarg de les 65 edicions han deixat empremta de la qualitat de la seva mecànica, amb un total aproximat de 4500 participacions en total.

El vehicle més antic que ha participat ha estat de la marca MERRYWEATHER de l’any 1883 (Col·lecció Claret, enllaç aquí