El Ral·li Barcelona-Sitges 2022 obre la porta a la primavera

L’entusiasme de tots els presents ha estat el tret que ha distingit aquesta edició del Ral·li Barcelona-Sitges. Després de dos anys en què, a causa de la pandèmia, per primera vegada des del 1959 no havia estat possible celebrar la prova tal com és coneguda, tant participants com públic i membres de l’organització desitjaven recuperar sensacions. Per això, l’edició 2022 de la prova serà recordada com una de les més alegres i emotives de la seva història.

Un total de 52 cotxes d’època, 24 centenaris, més 11 motocicletes, han començat a concentrar-se a partir de les 8.30 del matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Després de les verificacions realitzades a L’illa Diagonal el dia anterior, tots els vehicles estaven llestos per afrontar el repte que sempre suposa anar de Barcelona a Sitges, encara que com és costum alguns participants han estat fins a pocs minuts abans de la banderola de sortida fent les últimes comprovacions de les seves màquines.

Com estableix el reglament, pilots i acompanyants anaven vestits amb roba pròpia de l’època dels seus vehicles i, abans de posar-se en marxa, han fet el posat a l’Ajuntament de Barcelona. Es tracta d’un ​​protocol imprescindible per optar al Premi a l’Elegància, i es duu a terme durant el tradicional esmorzar amb xocolata a l’interior del Consistori, enguany a càrrec de Jolonch, Cafè Saula i Pannus. El jurat estava format per Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa botiga de disfresses Menkes), Emiliana López (dissenyadora d’alta costura i vestits de núvia) i Thaïs Rocha (especialista en moda).

Desafiant els elements

Quan faltaven pocs minuts per a les 10.30, els vehicles es s’han posat en marxa i l’adrenalina ha començat a alliberar-se. Després anys d’espera i mesos de treball, les detonacions dels veterans motors de combustió han tornat a compondre una melodia única, enyorada per tots els presents, que ressonava entre els murs de la plaça com si fos un gran amfiteatre.

La tradició dicta que el més antic de tots els cotxes participants sigui el primer de la comitiva, i aquest honor li ha correspós al Chenard Walker del 1907, conduït per Juan Manuel Carbonell, procedent d’Alacant.

Els prop de 46 quilòmetres de recorregut i dues hores de conducció han estat tot un desafiament per a les màquines i els seus ocupants, que no han perdut el somriure en cap moment. Han realitzat el trajecte sense excessius contratemps i han saludat el públic que, malgrat el temps rufolós, s’ha congregat als carrers de L’Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels, i fins i tot a les zones permeses de la carretera de les Costes del Garraf, tancada al trànsit per a l’ocasió per seguretat.

La recepció a Sitges no ha sigut menys multitudinària. Després del revirat tram costaner, en què els participants han pogut posar a prova la seva habilitat al volant i el rendiment de les mecàniques, la caravana s’ha dirigit al Port de Sitges-Aiguadolç, on els esperava un còctel per amenitzar el seu merescut descans.

Simultàniament, a la plaça de la Fragata de Sitges els Apocadixie Cotton Pickers han començat un concert de música swing acompanyats per Swing Garraf, que han ofert un espectacle de ball fins a l’arribada dels vehicles, a les 14.00 hores. Allà, sota el marc de la Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla, els cotxes i motos han restat exposats mentre els participants acudien a l’Hotel ME Sitges per celebrar el dinar de gala i el lliurament de premis i homenatges, fins a les 17.30 hores.

El retrobament més desitjat

La presidenta de Foment de Sitges, Maria Marín, mostrava la seva satisfacció i agraïment un cop finalitzat el Barcelona-Sitges: “Avui és un dia d’una felicitat immensa per a tota la família del Ral·li. En aquests dos anys no hem deixat de treballar per mantenir viva la prova, i les mostres de suport i reconeixement que hem tingut per part de participants, patrocinadors i institucions han estat fonamentals per aconseguir-ho malgrat les dificultats. Per això vull agrair en nom de tots els membres de l’organització la comprensió i l’esforç realitzat, i els animo a continuar construint junts un Ral·li cada cop millor”.

Com és habitual, enguany s’han inscrit al Ral·li Barcelona-Sitges participants de llocs dispars de la geografia espanyola (Alacant, Barcelona, ​​Castelló, Còrdova, Huelva, La Rioja, Lleida, Madrid i Tarragona) i de França. Els guanyadors a les diferents categories van ser els següents:

Premis a l’elegància
1. Núm. 27 – Josep N. Arderiu
2. Núm. 37 – Robert Fusté
3. Núm. 31 – Emili Ripollès
4. Núm. 25 – Miquel Raventós

Premi a l’elegància en moto
Núm. 10 – Santi Torremorell

Premi especial en memòria de Gemma Tosca
Núm. 19 – Elisabeth Prat

Millors motocicletes
1. Núm. 1 – Raleig 800 de 1924 – Àlex Rierola
2. Núm. 2 – Rudge JAP 250 de 1930 – Jordi Rosell
3. Núm. 6 – Nimbus de 1936 – Toni Betbese

Grup I fins 1908
1. Núm. 3 – Cadillac Thirty de 1908 – Ramon Magriñá
2. Núm. 2 – Panhard Levassor de 1907 – Cèsar Pau Alentorn
3. Núm. 4 – Wolseley Siddeley 14 HP de 1908 – José Orriols

Grup II, entre 1909 i 1914
1. Núm. 11 – Panhard Levassor de 1913 – Jordi Ricardo
2. Núm. 7 – Chenard Walker de 1911 – Serge Rinero
3. Núm. 12 – Ford T de 1914 – Roger Aussel

Grup III, entre 1915 i 1920
1. Núm. 19 – Renault EU de 1918 – Martí Mujal
2. Núm. 16 – España Torpedo T II de 1917 – Mercedes Freixa
3. Núm. 20 – Essex de 1919 – Josep Montaner

Grup IV, entre 1921 i 1928
1. Núm. 36 – Hispano Suiza T-49 de 1924 – Jaume Vila
2. Núm. 44 – Rolls-Royce Phantom I de 1926 – Robert Ricardo
3. Núm. 38 – Locomobile Junior 8 Cabrio – Antonio Molina

Premi RACC al participant més jove
Nicolás Esteve Magriñá – 20 anys

Premi “Amics dels cotxes veterans”
Núm. 34 – Ford T de 1924 – Juan Bautista Segarra

Premi Classic Motor Club del Bages al cotxe més antic
Núm. 1 – Chenard Walker de 1907 – Juan Manuel Carbonell

Premi Federació Catalana de Cotxes Antics al cotxe més emblemàtic
Núm. 15 – Salvador de 1916 – Antonio Silva

 

El Ral·li Internacional de Cotxes d’Època Barcelona-Sitges està organitzat per Foment de Sitges amb la col·laboració dels Ajuntaments de Sitges i de Barcelona, ​​i està recolzat per la marca ‘Sitges Anytime’, que subratlla la cultura i el turisme familiar com a eixos identificatius de la localitat.

La prova ha comptat amb el patrocini de L’illa Diagonal, RACC i Caves Pere Ventura. Hi han col·laborat Moritz, Menkes, Cochesafondo, així com la Federació Catalana de Vehicles Històrics, l’Antic Car Club de Catalunya, l’ACV, l’Associació d’Afeccionats als Cotxes i Motos d’Època i l’Escuderia Hispano Suïssa.

One thought on “El Ral·li Barcelona-Sitges 2022 obre la porta a la primavera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.