Els vehicles històrics han estat, un any més, els grans protagonistes aquest cap de setmana del 6 i 7 d’abril. Fidels a la seva cita anual, després de la trobada de dissabte a L’illa Diagonal per fer les verificacions, ahir diumenge els participants esperaven amb gran entusiasme el moment de la veritat: a les 10.30, l’alcaldessa de Sitges Aurora Carbonell i el tercer tinent de l’alcaldia de Barcelona, Albert Batlle, donaven la sortida del Ral·li a la plaça Sant Jaume de la Ciutat Comtal. Amb ells posava la copa del Trofeu Godó, en homenatge als actes de celebració del 125è aniversari del Reial Club de Tennis Barcelona.
Els primers metres del recorregut van ser un emocionant avenç del que havia de venir. Centenars de persones amuntegades sobre les voreres del barri Gòtic celebraven el pas dels vehicles, convertint el carrer Ferran en una mena de catifa vermella en què se succeïen autèntiques estrelles sobre rodes.
Una escolta de gran prestigi
En aquesta ocasió, a més, la realitat superava amb escreix les expectatives creades. En la primera participació com a patrocinador del Ral·li, Centre Porsche Barcelona va organitzar conjuntament amb el Porsche Club 356 Espanya una trobada d’aquest mític model de la firma alemanya de cotxes esportius. Fins a deu unitats es van donar cita a l’esdeveniment, i van servir com a escortes de luxe per als automòbils més antics.
El concessionari oficial també va disposar de dos Porsche Taycan, el primer cotxe 100% elèctric de la marca, per ajudar l’organització en la direcció de carrera.
A continuació, passaven els vehicles centenaris, amb el Renault Type G del 1901 de Cèsar Pau Alentorn en primera posició, en reconeixement per ser el més antic en l’edició d’enguany.
Després van iniciar la marxa des d’impressionants automòbils de luxe fins a artefactes d’aparença delicada que, tot i això, van seguir la marxa del grup sense dificultat.
Així, mentre els exclusius Rolls-Royce, Hispano Suïssa o Talbot del Ral·li rivalitzaven en espectacularitat, els generalistes Fiat, Peugeot o Ford demostraven que, ja des dels inicis de l’automoció, hi va haver fabricants que creien que era possible una mobilitat accessible a un públic no necessàriament elitista.
En pocs minuts, els transeünts rebien una lliçó intensiva de la ràpida evolució de la tecnologia en només tres dècades a principis del segle XX.
Fossin cotxes exclusius o populars, la prova posava una vegada més de manifest que molts dels seus propietaris van treballar a consciència durant els mesos previs per assegurar-ne el millor rendiment i fiabilitat.
Tot plegat, encara que el Barcelona-Sitges no és una prova competitiva, per a tots els participants és un orgull veure que les seves màquines encara són capaces d’afrontar una ruta com la d’aquest Ral·li, en què es troben alguns punts especialment crítics per als vehicles.
De les 94 unitats inscrites, -79 cotxes, dos autobusos, un camió i 11 motocicletes-, ni més ni menys que 60 presumien ja de comptar amb un segle d’antiguitat o més. Menció especial per al camió de bombers Ford T-T de l’Ajuntament de Rubí, un participant habitual del Ral·li i que va ser produït l’any 1924.
El públic, casual o previngut, esperava a les localitats de L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldefels i va mostrar el mateix entusiasme al pas dels participants que els que els van veure sortir a Barcelona. I es pot dir el mateix dels que van decidir apostar-se al llarg de les Costes del Garraf, on van poder comprovar l’excel·lent estat de manteniment de la majoria de cotxes i motos inscrits.
Un Ral·li realment diferent
A banda de l’encant del seu recorregut, dos trets més distingeixen especialment el Ral·li Barcelona-Sitges des que se’n va celebrar la primera edició, el 1959: en primer lloc, només poden participar de forma oficial cotxes fins al 1928 -i motos fins al 1938-; i segon, els ocupants han d’acudir a la cita vestits amb roba pròpia de l’època del vehicle si volen optar a un dels premis a l’elegància.
Molts es van posar en mans de Menkes (empresa especialitzada en la realització artesanal de vestidors i calçats) per trobar el vestuari adequat i posar davant del jurat, format per Isabel Carvajal (de Menkes), Emiliana López (dissenyadora d’alta costura i vestits de núvia) i Thaïs Rocha (especialista en moda), abans de passar a gaudir d’un esmorzar amb xocolata a l’Ajuntament de Barcelona, gentilesa de Jolonch, Cafè Saula i Pannus.
Nou president de Foment de Sitges
David Rosell succeïa l’any passat en el càrrec Maria Marín, i en el seu primer Ral·li com a president de l’entitat organitzadora va dedicar unes paraules d’agraïment a les persones i entitats que hi estan vinculades. Als patrocinadors per confiar en la prova com un esdeveniment que els aporta notorietat i prestigi, i als participants per la bona resposta d’enguany, que va obligar a tancar les inscripcions setmanes abans del termini previst, i a l’equip i voluntaris de Foment.
Després d’estacionar els seus vehicles, els participants van anar a l’hotel Eurostars Sitges, on es va celebrar el lliurament de premis després de dinar amb begudes de Pere Ventura i Heineken 0.0.
Els guanyadors de les diferents categories van ser els següents:
Premis a la elegància
- Núm. 26 – Josep Prat Rusiñol
- Núm. 6 – Familia Magriñá
- Núm. 29 – Olga Torras
- Núm. 75 – Josep Manel Reyes
- Núm. 47 – Imma Ortiz
Premi a la elegància en moto
Núm. 10 – Andreu González
Premi Memòria Gemma Toscas
Núm. 69 – Sra. Toni Molins
Premi a la elegància infantil
Núm. 18 – María e Isabel García Castillo
Millors motocicletes
- Núm. 2 – Joan Merlos – Norton – 1934
- Núm. 6 -Manuel Tamayo – Ariel Red Hunter – 1937
- Núm. 1 – Albert Virgil – Terrot OT – 1928
Automòbils més destacats segons la seva data de fabricació
Grup I fins 1908
- Núm. 1 – César Pau Alentorn – Renault Type G – 1901
- Núm. 4 – Juan M. Carbonell – Chenard Walker – 1907
- Nº 6 – Ramon Magriñà – Cadillac Thirty – 1908
Grup II, entre 1909 i 1914
- Núm. 18 – Antonio Castillo – Chevrolet H4-Baby Grand – 1914
- Núm. 39 – Javier Serrano – Mercedes Knight – 1914
- Núm. 10 – Michelle Miresse – Rey-Rol passe-partout – 1909
Grup III, entre 1915 i 1920
- Núm. 23 – Antonio Silva – Salvador – 1916
- Núm. 22 – Alexis Llaveria – Delahaye – 1916
- Nº 26 – Josep Prat Rusiñol – Renault EU – 1918
Grup IV, entre 1921 i 1928
- Núm. 44 – Robert Cardús – Hispano Suiza H16 – 1923
- Núm. 40 – Andrés Urbasus – Citroën B2 Caddy Sport – 1923
- Núm. 48 – Ralf Bünger – Rolls Royce Twenty – 1923
Premis RACC al participant més jove
Núm. 55 – Jaume Vila
Premi “Amigos de los coches veteranos”
Miguel Arrospide
Premi Classic Motor Club del Bages al cotxe més antic
Núm. 1 – César Pau Alentorn – Renault Type G – 1901
El Ral·li Internacional de Cotxes d’Època Barcelona-Sitges 2024 està organitzat per Foment de Sitges, en col·laboració amb l’Ajuntament de Sitges i l’Ajuntament de Barcelona.
Ha comptat amb el patrocini de Caves Pere Ventura, Centre Porsche Barcelona, Heineken 0.0, L’illa Diagonal, Menkes i RACC.
Hi han col·laborat Autòdrom Terramar, Aucat, Cochesafondo, El Garrofer Camp i Ribes Motor Club, així com l’ACV, l’Antic Car Club de Catalunya, l’Associació d’Aficionats als Cotxes i Motos d’Època i la Federació Catalana de Vehicles Històrics.